Home / BiH / KO JE HDZ-ov PATRIOT U DRESU BIH: Opsenica zanoćio kao Hrvat, probudio se kao Srbin u Parlamentu FBiH

KO JE HDZ-ov PATRIOT U DRESU BIH: Opsenica zanoćio kao Hrvat, probudio se kao Srbin u Parlamentu FBiH

Dodjela kompenzacijskih mandata, sve su prilike, mogla bi biti nova afera u režiji Centralne izborne komisije (CIK) BiH nakon održanih opštih izbora u našoj zemlji.

Naime, CIK BiH je u postupku dodjele kompenzacijskih mandata za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH Našoj stranci, 5. mandat na kompenzacijskoj listi na kojem se nalazi kandidat Želimir Bukarić iz reda ostalih, dodijelio kompenzacijski mandat kandidatkinji Miomirki Melank iz reda srpskog naroda.

Kako saznajemo, Melank uopšte nije bila na kompenzacijskoj listi, čime je prekršen Izborni zakon BiH koji kaže da se kompenzacijski mandat dodjeljuje samo kandidatima sa kompenzacijske liste.

Na ovaj način “počašćeni“ su SDA ili HDZ BIH koji nisu izgubili kompanzacijski mandat, a razloga za nezadovoljstvo posebno ima SDP koji jedini ima Srbe na kompenzacijskoj listi i kojem je ovaj mandat trebao pripasti.

No, tu nije kraj. CIK BiH je dao i jedan kompenzacijski mandat HDZ-u BiH koji ne pripada ovoj stranci.

Iako je prije sedam dana CIK obavijestio javnost da “prema trenutnoj raspodjeli mandata nedostaju tri poslanika iz reda Srba u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH”, danas po svemu sudeći nedostaju samo dva i to nakon što je Hrvat preko noći postao Srbin.

Direktni mandat je dobio Goran Opsenica koji se izjasnio kao Hrvat, a kojeg su kasnije u CIK-u proglasili Srbinom.

Opsenica, koji se jučer kao Hrvat pojavio za govornicim Skupštine HNK u dresu fudbalske reprezentacije BIH, zanoćio je kao pripadnik hrvatskog, a probudio se kao pripadnik srpskog naroda. Da apsurd bude veći, upravo je HDZ najglasniji protivnik ovakve prakse. Tako će u Parlament “legitimni Srbin” iz HNK gdje Srbi po Ustavu nisu ni konstitutivni upravo zahvaljujući HDZ-u.

(S-B)

About Almir

Check Also

Komšić pisao zvaničnicima EU i odgovorio zastupnicima Hrvatske

Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je na adrese europskih zvaničnika i …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: SADRZAJ JE ZAŠTIČEN !