Home / Zanimljivosti / TEŠKO PITANJE NA KOJE SIGURNO NE ZNATE ODGOVOR: Ko bi se prije smrzao na minusu DEBELI ili MRŠAVI ljudi?

TEŠKO PITANJE NA KOJE SIGURNO NE ZNATE ODGOVOR: Ko bi se prije smrzao na minusu DEBELI ili MRŠAVI ljudi?

Većina istraživanja dokazuju da količina masnih naslaga nema veže sa osjećajem hladnoće. To bi značilo da je svim ljudima na svijetu isto hladno. Ipak, tu nešto nije u redu.

Da li je gojaznima toplije na ovoj zimi nego mršavim ljudima?

k

Vječito pitanje je: “Kome je više hladno, debelim ili mršavim ljudima?” O tome postoje čak i naučna istraživanja. Ipak, manje je poznato ko bi se od njih prije smrzao na ovoj hladnoći.

d

Naime, subjektivni osjećaj hladnoće nije merodavan, jer jednom te istom čovjeku u svakom trenutku pri istoj temperaturi nije jednako hladno. To je jedno od mjerila koje govori da ljudima sa više masnoća u tijelu samo prividno djeluje toplije, nego mršavim ljudima.

d4

Posebno naučno istraživanje je pokazalo čak da je ženama manje hladno na niskim temperaturama nego muškarcima, jer u prosjeku imaju više masnih naslaga u tijelu koje oslobađaju toplotu.

d1

Međutim, to naglo oslobađanje toplote na debelom minusu može da vas uništi.

Zaključak je da je gojaznim ljudima samo subjektivno toplije, ali da bi se oni prije smrzli nego mršave osobe. Dakle, kada su jako niske temperature život debelih ljudi je dodatno ugrožen.

 

Novi.ba

About Almir

Check Also

Ovaj čovjek će vam pokazati kako da istog trena odledite šoferšajbu. Genijalan trik koji će vas spasiti ove zime! (Video)

Svi smo bili u toj situaciji…izlazimo iz kuće, dolazimo do svog automobila kako bi otkrili …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: SADRZAJ JE ZAŠTIČEN !