Home / Zabava / Tito je obišao cijeli svijet, ali je OVAJ GRAD U SRBIJI IZBJEGAVAO U ŠIROKOM LUKU i to iz samo jednog RAZLOGA

Tito je obišao cijeli svijet, ali je OVAJ GRAD U SRBIJI IZBJEGAVAO U ŠIROKOM LUKU i to iz samo jednog RAZLOGA

Doživotni predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito u istoriji je ostao poznat po svojim svjetskim turnejama, obilascima država na drugom kraju svijeta i putovanjima koja su trajala po nekoliko mjeseci. Ipak, u domovini, u srcu Srbije, postojao je grad koji je izbjegavao u širokom luku!

Urbana legenda koja se priča u čačanskom kraju kaže da vladari Srbije nikako nisu voljeli ovaj grad. Kralj Aleksandar Karađorđević posjetio ga je samo jednom i to zbog sahrane vojvode Stepe Stepanovića, Tito ga je zaobilazio, a ni noviji političari ga nisu naročito “mirisali”. A, izgleda, ni Čačani njih!

Kada smo kod Tita, doživotni predsjednik Jugoslavije u istoriji je ostao poznat po svojim svjetskim turnejama, obilascima država na drugom kraju svijeta i putovanjima koja su trajala po nekoliko mjeseci. Ipak, priča kaže, Čačak je izbjegavao u širokom luku!

Tokom svoje tridesetpetogodišnje vladavine Tito je u Čačku bio sedam puta, ali uvijek u prolazu, na putu ka Užicu. U Čačak planski nije dolazio gotovo nikada, a istoričari smatraju da je to zbog činjenice da je Broz do kraja života ovaj grad doživljavao kao blizak ravnogorskom pokretu.

I nije vredilo što su ga svaki put na proputovanju na ulicama dočekivale razdragane gomile ljudi… Čačani su u Titovim očima uvijek ostali – četnici, valjda zbog svoje blizine Ravnoj Gori i pjesme “Na planini, na Jelici”.

Loading..

U stvarnosti, izvještaji policije kraljevine Jugoslavije iz 1940. godine Čačak su ocijenili kao ozloglašeno “komunističko leglo” u Zapadnoj Srbiji. Iz ovog grada su bili čuveni komunisti – Filip Filipović, Kosta Novaković, Dragiša Mišović, Milka Minić, Miloš Minić…

Međutim, Tito je ipak imao drugačiju percepciju ovog mjesta. Stariji Čačani još uvijek pričaju da su svaki put prije dolaska predsjednika SFRJ ljudi označeni kao protivnici režima hapšeni preventivno i po nedelju dana ranije, a da je etiketu “buntovničkog grada” i mjesta za izbjegavanje, zapečatila situacija kada je za vrijeme druge posjete Tita Čačku, baš tokom njegovog govora, nestalo struje!

About Almir

Check Also

OVA BRUKA ĆE VAS NASMIJAT DO SUZA: Najluđe maturalne fotografije, a broj 7. je nadmašila sve ostale

Srednjoškolci uvijek s nestrpljenjem očekuju maturalnu zabavu, uz koju ide i obavezno fotografisanje. Ali ove …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: SADRZAJ JE ZAŠTIČEN !