Home / Zabava / Ovo treba probati – Sjenička pita koturača

Ovo treba probati – Sjenička pita koturača

Recept kojim se Pešter ponosi decenijama! Shvatit ćete da nema ništa ukusnije od sočnr sirnicr od razvlačenih kora

POTREBNI SASTOJCI ZA TIJESTO: 700 g mekog brašna, 420 ml tople vode, ravna kašičica soli.

POTREBNI SASTOJCI ZA FIL: 3-4 veze zelja, 150 g sjeničkog punomasnog sira, 150 g sjeničkog polumasnog sira, 150 g sitnog sjeničkog sira, 250 ml sjeničkog kiselog mlijeka, 4 jaja, oko 50-100 ml ulja.

Priprema: Tijesto umijesiti sa topolom vodom, napraviti dvije jufke i ostaviti nauljene da odstoje oko 30 minuta. Nakon toga, na sto staviti čaršav, pospite ga brašnom, lopticu tijesta stavite na sredinu, a onda polako prema ivici počnite rukama da razvlačite tijesto sve dok ne dobijete tanku koru.

Opkrojite višak tijesta oko stola, stavite nadljev koji ste prethodno pripremili od navedenih sastojaka za fil, a zatim pomoću čaršava urolajte koru. U tepsiju položite koru u krug, zatim prelijte uljem i pecite u zagrijanoj rerni oko 30 minuta dok pita ne porumeni.

Služiti uz sjeničko kiselo mlijeko.

 

Recept broj dva :

 

Odličan i jednostavan burek u svega nekoliko koraka.

Ima li išta bolje od mirisa toplog bureka, u hladnim i zimskim danima kojima svjedočimo? No, baš stoga što nas je poharalo nevrijeme, nije baš jednostavno zaputiti se u pekarnicu po ovo mnogima omiljeno jelo. Baš zato, valja zasukati rukave i baciti se na pripremu ovog jednostavnog, ali nadasve ukusnog jela.

Potrebno vam je:

Jedno pakiranje gotovog vučenog tijesta

50 ml ulja

250 ml tople vode

Oko 250 g mljevenog mesa

2 manja luka

Sol, papar i ostali začini po ukusu

Prije svega, potrebno je pripremiti nadjev tako što ćete na ulju prodinstati mljeveno meso, u koje se dodaju začini po ukusu. Okrugli lim za pečenje nauljite i obložite korama, tako da krajevi kora izlaze izvan lima.

U jednu posudu pripremite vodu, ulje i sol, te time namočite kore na dnu lima za pečenje, dodajte zatim malo mesa, a onda i natrgane kore za pečenje. Slažite tako sve dok imate kora i nadjeva, ali vodite računa o tome da i na posljednjem sloju treba biti mesa.

Meso prekrijte sa posljednjom čitavom korom, koju ste na početku odvojili. Preko nje preklopite prve kore koje izlaze iz lima, sve ponovno zalijte sa ostatkom ulja, soli i vode te stavite u pećnicu na 30-tak minuta.

 

 

 

About Almir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: SADRZAJ JE ZAŠTIČEN !