Home / Vijesti iz svijeta / U toku užurbane pripreme za otvaranje sezone: U Hrvatsku prvi strani turisti stižu već 1. juna?

U toku užurbane pripreme za otvaranje sezone: U Hrvatsku prvi strani turisti stižu već 1. juna?

Ove sedmice hrvatski ugostitelji, hotelijeri i predstavnici udruženja privatnog smještaja održavat će videosastanke s Ministarstvom turizma i Nacionalnim stožerom civilne zaštite oko epidemioloških mjera koje će im se propisati, a cilj je da turistička sezona, barem djelomično, u Hrvatskoj počne 1. juna, najkasnije 15. juna, piše Jutarnji list.

Ugostitelji su već upozorili da restorane, barove i kafiće neće ni otvoriti 11. maja budu li ti uvjeti prestrogi, budu li morali imati velike razmake među stolovima i ugrađivati pleksiglase, jer će samo gomilati gubitke, s obzirom na to da će moći raditi samo nekoliko stolova na terasama. Zato je Ceh ugostitelja i turističkih radnika Hrvatske obrtničke komore tražio da im se dopusti otvaranje i unutrašnjih prostora, prema uzoru na Austriju. Tamo je dopušten rad kafića i restorana od 15. maja, i to unutrašnjih prostora, gdje razmak između stolova treba biti dva metra, a na terasama jedan metar, dok za jednim stolom mogu biti četiri odrasle osobe plus djeca. Radno vrijeme odredili su od 6 do 23 sata.

No, prema informacijama kojima raspolažemo, najvjerovatnije će se za početak ići samo s terasama, kako je i definirano Vladinim zaključkom o postepenoj reaktivaciji privrede, a ovisno o epidemiološkoj situaciji do kraja maja, razmatrat će se otvaranje i unutrašnjih prostora.

No, to ne znači da se već sada ne razmišlja i o dopuštanju rada u unutrašnjih prostorima tamo gdje sada postoje veći kapaciteti.

Razgovarat ćemo o svemu, ne ovisi o nama, ali ne vidimo problem da se otvore i unutrašnji prostori kod onih objekata koji imaju velike lokale, tamo gdje su se dosad održavala različita veća slavlja, poput svadbi. Ako je, naprimer, u jednom prostoru moglo stati 200 do 300 gostiju, ne vidim razlog da im se ne dopusti rad s ograničenim brojem stolova, uz poštivanje razmaka“, kaže sagovornik Jutarnjeg lista iz Ministarstva turizma.

Dodaje kako se u popuštanju mjera gledaju iskustva i drugih država. Austrija je, kaže, jedna od rijetkih evropskih zemalja koja je dopustila rad unutrašnjih prostora kafića i restorana, dok su drugi, posebno mediteranske zemlje, prvo počeli s terasama.

Poanta je da se počne raditi s terasama. U ovom trenutku, kada su granice još zatvorene, i tako će najvjerovatnije biti barem do 1. juna, u kafiće i restorane ići će domaći gosti. Lijepo je vrijeme i svi će htjeti sjediti vani. Uz to, većina terasa ima tende, suncobrane i nadstrešnice ako počne padati kiša. Idemo obazrivo, ne treba srljati, što ne znači da nećemo do kraja mjeseca, ako situacija bude dobra, dopustiti i rad unutrašnjih prostora“, kaže sagovornik.

Budući da će ispočetka moći raditi samo terase, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak tražio je od lokalnih vlasti da se, prema uzoru na Vilnius, gradske ulice, trgovi i ostale javne površine prepuste ugostiteljima bez naknade, kako bi mogli proširiti terase. Pozivu su se prvi odazvali Pula i Bjelovar, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obećao je također da će ugostiteljima dati javne površine gdje god to bude moguće, a i Dubrovnik, Zadar, Split i Šibenik, iako nemaju toliko slobodnih javnih površina, o tome razmišljaju.

Sagovornik iz Ministarstva turizma kaže nam kako se sigurno neće ići u mjere koje će propisati preveliki razmak između stolova na terasama, već će to biti najviše jedan metar, a epidemiološke mjere obuhvaćat će preporuku nošenja maski i rukavica, pojačanu dezinfekciju i higijenske standarde, a šankovi neće biti otvoreni za posluživanje gostiju.

Kada je riječ o hotelskim restoranima, iako se spominjalo da bi se njima dopustio rad samo za hotelske goste, u Ministarstvu kažu kako to nema smisla jer neki najpoznatiji restorani, od kojih neki imaju i Michelinovu zvjezdicu, posluju u sklopu manjih, boutique hotela, gdje je zapravo glavna djelatnost ugostiteljstvo na najvišem nivou, a smještaj je usputna kategorija.

Ministarstvo turizma insistirat će i da se otvore golf tereni jer je u tom sportu rizik od zaraze alen, a razmišlja se i o tome da se ranije počne i s nautičkim turizmom.

Ministar turizma Gari Cappelli potvrđuje da će se ove sedmice održavati sastanci s resornim udruženjima, a trebali bi se nastaviti i razgovori s ministrima Hrvatskoj bližih država, iz kojih bi turisti mogli preko koridora dolaziti u Hrvatsku.

U ozbiljnim smo pregovorima sa Slovencima. Sada će se naći njihovi i naši epidemiolozi da pokušaju naći rješenje za siguran prelazak granice, kako bismo početkom juna ili najkasnije 15. juna, mogli otvoriti granice. Razgovaramo sa svim susjednim državama, a uskoro ću imati sastanak i s italijanskim ministrom. Možda bi se mogla uspostaviti neka katamaranska veza između Ancone i Zadra te Splita, ako kod njih bude sve uredu“, rekao je Cappelli.

About Almir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: SADRZAJ JE ZAŠTIČEN !